niebiański sernik z jabłkami

17889

 

składniki na ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
150 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy twarde masło i siekamy nożem wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor.

składniki na masę serową:
1000 g sera
250 g masła
1 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
1 budyń waniliowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
1000 g jabłek (niezbyt soczystych)
1 łyżka cynamonu

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here