
składniki na biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc).
składniki na masę serową:
1500 g sera białego (zmielonego)
12 jajek
300 g masła
300 g cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 puszka brzoskwiń
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie mąkę, budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
Fenomenalny serniczek- uwielbiam właśnie takie z brzoskwiniami:) Robiłam kiedyś, ale na kruchym cieście, na biszkopcie jeszcze nie piekłam-pora wypróbować:))
Polecam 🙂 naprawdę smaczny 🙂
Mam pytanie czy masa serowa musi być rzadaka czy raczej gęsta