rewelacyjny sernik z brzoskwiniami

    6886
    [Głosów:28    Średnia:3.8/5]

    składniki na biszkopt:
    4 jajka
    160 g cukru
    100 g mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    wykonanie:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc).

    składniki na masę serową:
    1500 g sera białego (zmielonego)
    12 jajek
    300 g masła
    300 g cukru
    1 budyń waniliowy (bez cukru)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    1 puszka brzoskwiń

    wykonanie:
    Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie mąkę, budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

    (Visited 38 997 times)

    2 KOMENTARZE

    1. Fenomenalny serniczek- uwielbiam właśnie takie z brzoskwiniami:) Robiłam kiedyś, ale na kruchym cieście, na biszkopcie jeszcze nie piekłam-pora wypróbować:))

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here