składniki:
100 g migdałów
300 g mąki
80 g cukru pudru
200 g masła
1 szczypta soli
dodatkowo opcjonalnie do oprószenia:
cukier puder
cukier z prawdziwą wanilią
wykonanie:
Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasteczka można przechowywać przez ok. miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju. (inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej 🙂 polecam 🙂 )
Migdały można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi albo laskowymi 😉
Można 🙂