składniki:
400 g makaronu np. kokardki
500 g mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
200 g pieczarek
2 świeże pomidory
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
cząber
oregano
bazylia
chili cayenne
sól, pieprz
2 łyżki oleju
wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.
składniki na sos beszamelowy:
450 ml mleka
50 g mąki
50 g masła
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
200 g sera żółtego
wykonanie:
W rondelu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli mleko, doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami sosu beszamelowego ser żółty.