rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym

    1191
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem:
    450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego)
    120 g cukru
    100 g mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    wykonanie:
    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę.

    składniki na krem brzoskwiniowy:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców
    1 galaretka brzoskwiniowa
    10 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy ubitą śmietanę oraz tężejącą galaretkę i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje.

    Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dekorujemy kremem jeśli nam pozostał 😉 (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

    (Visited 2 239 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here