rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym

3647

składniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem:
450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego)
120 g cukru
100 g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę.

składniki na krem brzoskwiniowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
1 galaretka brzoskwiniowa
100 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy ubitą śmietanę oraz tężejącą galaretkę i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje.

Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dekorujemy kremem jeśli nam pozostał 😉 (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here