ciasto malina w czekoladzie

1851

składniki:
ok. 2 szkl malin
120 g mąki
100 g czekolady gorzkiej
150 g cukru
15 g kakao
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
150 ml wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę, masło, kakao, wodę, kawę oraz cukier. Zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do natłuszczonej kek sówki (12x25cm). Połowę malin wciskamy w ciasto a pozostałą częścią posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 50 min. w 170 st. C.

czekoladowe_ciasto_z_malinami

2 KOMENTARZE

Skomentuj Ewa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here