botwinka

1638

botwinka
składniki:

2000 ml wywaru jarzynowego lub
2 pęczki botwinki
200 ml śmietany
1 łyżka mąki pszennej
4 jajka
6 ziemniaków
sok z jeden cytryny lub 4 łyżki octu
ok. 100 g białego ser
koperek
sól, pieprz

wykonanie:
Liście botwinki wraz z buraczkami myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy botwinkę i sok z cytryny, gotujemy przez ok. 5 min. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, lekko zagotowujemy, doprawiamy do smaku a następnie zestawiamy z ognia. Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Gotową botwinkę podajemy z ziemniaki, jajkami i serem oraz z koperkiem. (Inspiracja z przepisu s. Anastazji)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here