ciasto marmurkowe

2555

składniki:
250 g mąki
150 g cukru
4 jajka
150 ml oleju
150 ml śmietany 22 %
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kakao
dodatkowo:
polewa czekoladowa
tłuszcz do foremki
np. kasza manna do foremki

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy a do pozostałej części dodajemy budyń, również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Ewa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here