składniki:
1000 g miąższu z obranej dyni
500 g ziemniaków, obranych
200 g cebuli
200 g marchewki, obranej
1000 ml bulionu
1000 ml wody
sól, pieprz
do podania:
uprażone pestki z dyni
grzanki
natka pietruszki
wykonanie:
Miąższ z dyni, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w półplasterki. Cebulę chwilkę podsmażamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy wodą oraz bulionem i gotujemy ok. 30 min. pod przykryciem. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy sola oraz pieprzem. Gotową podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami i natką pietruszki.
Wspaniała 🙂
oj dawno nie robiłam, czas to zmienić :). Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie
Sezon na dynię w pełni więc jak najbardziej należy z niej korzystać 🙂 polecam i pozdrawiam 🙂