składniki:
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
250 g masła
6 żółtek
wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy, wykładamy na blachy i podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor.
dodatkowo:
500 g dżemu z czarnej porzeczki
100 g kandyzowanej czarnej porzeczki
100 g płatków migdałowych
Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki.
składniki na bezę:
6 białek
200 g cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę.
składniki na masę:
500 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
70 g cukru
2 żółtka
200 g masła
50 g amaretto
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałej części dodajemy mąki oraz żółtka dokładnie mieszamy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na puszysty krem, pod koniec dodajemy amaretto. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Całość schładzamy w lodówce.
Wygląda bardzo wykwintnie, jak z najlepszej kawiarni!
Zapraszam do mnie:)
Dziękuję 🙂 Jest pyszna, polecam 🙂
Pięknie wyszło 🙂 Dawno go nie robiłam 🙂