czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku

274
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
100 g czekolady deserowej lub kawowej
60 ml espresso, letniego (przygotowanego z 15 g świeżo zmielonej kawy)
100 g masła, miękkiego
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek (ok. 6 szt. o pojemności 150-170 ml). Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na wierzch:
200 ml śmietanki 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
cynamon w proszku lub starta czekolada

wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na sztywno.  Dekorujemy nią wystudzone ciasta i posypujemy cynamonem lub czekoladą. (inspiracja przepisu znalezionego tutaj)

ciastko_w_sloiku1

ciastko_w_sloiku

(Visited 1 096 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here