czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku

    943
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    100 g czekolady deserowej lub kawowej
    60 ml espresso, letniego (przygotowanego z 15 g świeżo zmielonej kawy)
    100 g masła, miękkiego
    80 g mąki orkiszowej lub pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    60 g cukru trzcinowego
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Masło ucieramy z cukrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek (ok. 6 szt. o pojemności 150-170 ml). Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na wierzch:
    200 ml śmietanki 30%
    2-3 łyżeczki cukru pudru
    cynamon w proszku lub starta czekolada

    wykonanie:
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na sztywno.  Dekorujemy nią wystudzone ciasta i posypujemy cynamonem lub czekoladą. (inspiracja przepisu znalezionego tutaj)

    ciastko_w_sloiku1

    ciastko_w_sloiku

    (Visited 1 180 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here