miodownik z masą kajmakową

347
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na ciasto:
520 g mąki
250 g cukru
160 g masła
3 łyżki płynnego miodu
3 jajka
1 łyżka kakao
3 łyżeczki sody

wykonanie:
Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 5 równych części i każdą wałkujemy na wymiar blaszki (21cm x 25,5 cm lub tortownicy o średnicy 25 cm) w której będziemy piekli. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pierwszy blat i pieczemy w 180 st. C przez ok.  10 -15 min., z pozostałymi blatami postępujemy tak samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
250 g masła, miękkiego
1 gotowej masy kajmakowej
70 g orzechów włoskich, zmielonych

wykonanie:
Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy.

dodatkowo:
polewa czekoladowa

Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło.

miodowy_z_kajmakiem

(Visited 4 630 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here