składniki na ciasto:
520-550 g mąki
200-250 g cukru pudru
160 g masła
3 łyżki płynnego miodu
3 jajka
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
wykonanie:
Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 5 równych części i każdą wałkujemy na wymiar blaszki (21cm x 25,5 cm lub tortownicy o średnicy 25 cm) w której będziemy piekli. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pierwszy blat i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 -15 min., z pozostałymi blatami postępujemy tak samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem:
250 g masła, miękkiego
1 gotowej masy kajmakowej
70 g orzechów włoskich, zmielonych
wykonanie:
Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy.
dodatkowo:
polewa czekoladowa
Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło.