knedle z truskawkami

2871

składniki:
500 g ziemniaków
2 jajka
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek

wykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i mielimy lub dusimy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta urywamy po kawału, formujemy placuszek, na  środku każdego umieszczamy po jednej truskawce i zlepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą, cukrem pudrem lub śmietaną.

knedle_z_truskawkami

3 KOMENTARZE

Skomentuj iza Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here