gazpacho vel chłodnik pomidorowy

1624

składniki:
550 g świeżych pomidorów
1 papryka, czerwona
2 ogórki gruntowe
1 cebula, średniej wielkości
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
do podania:
listki bazylii
ser feta
grzanki
opcjonalnie:
2 kromki chleba

wykonanie:
Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą np. w moździerzu a następnie zalewamy oliwą. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. (Troszkę pokrojonych pomidorów możemy zostawić i dodać do zmiksowanego gazpacho)    Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy czosnek z solą i oliwą. Wszystko miksujemy na gładką zupę. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Możemy podać z grzankami lub pokrojoną w kostkę fetą i udekorować listkami bazylii.
Opcjonalnie do gazpacho możemy dodać kromki chleba porwane na kawałeczki a następnie całość zmiksować.

gazpacho1

gazpacho

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here