składniki:
ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca)
3 – 4 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
125 -200 ml wody (w zależności od mięsistości pomidorów)
sól, pieprz
do podania:
listki bazylii, makaron, grzanki, śmietana
wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę, gotujemy przez ok. 10 min. Następnie doprawiamy, miksujemy na krem. Podajemy z listkami bazylii, śmietaną lub ugotowanym makaronem, lub grzankami.