składniki:
1000 ml bulionu, rosołu
3 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku
1 łyżeczka kminku mielonego
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem.
składniki na klopsiki:
250 g mięsa mielonego
2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
wykonanie:
Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez ok. 15 min. Zupę podajemy posypaną natka pietruszki.