biskwity z bitą śmietaną i bananem

5279

składniki:
1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 30-36%
1 łyża cukru pudru + do oprószenia
2 banany

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na koniec stopniowo dodajemy wymieszane, przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą przy pomocy szpatułki. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po ok. 2 łyżki masy tworząc okrągłe placki o średnicy ok. 10 cm (mi wyszło 7 szt.). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 7 -10 min. Po upieczeniu delikatnie ściągamy z papieru, pomagając sobie nożem. Zginamy na pół i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, banany kroimy w plasterki. Wystudzone biszkopty napełnimy bitą śmietaną, układamy na nią pokrojone banany. Całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here