składniki:
460 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego
150 ml letniej wody
15 g drożdży
60 g cukru
1 jajko
30 ml oleju
1 szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 ml spirytusu
tłuszcz do głębokiego smażenia
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżką mąki oraz ok. 80 ml letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz letnią wodę, ekstrakt waniliowy, spirytus mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, umieszczamy w natłuszczonej dużej misce, miskę przykrywamy folią spożywczą i całość wkładamy na ok. 8 godz. lub na noc do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy na prostokąciki (ok.4×6 cm). Rozkładamy na desce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.