pączki kreolskie

3276

składniki:
460 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego
150 ml letniej wody
15 g drożdży
60 g cukru
1 jajko
30 ml oleju
1 szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 ml spirytusu
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżką mąki oraz ok. 80 ml letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz letnią wodę, ekstrakt waniliowy, spirytus mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, umieszczamy w natłuszczonej dużej misce, miskę przykrywamy folią spożywczą i całość wkładamy na ok. 8 godz. lub na noc do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy na prostokąciki (ok.4×6 cm). Rozkładamy na desce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here