składniki na klopsiki:
500 g mięsa mielonego np. z łopatki
100 g suszonych pomidorów z oliwy
1 jajko
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy z każdej strony na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
składniki na sos:
ok. 300 ml przecieru pomidorowego lub 4 świeże pomidory, obrane ze skórki
4 – 5 łyżek natki selera lub pietruszki
3 – 4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
ok. 300 g makaronu Spaghetti Lubella
70 g sera Grana Padano lub dowolnie inny, ulubiony
wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieram, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na tą samą patelnię co były smażone klopsiki. Podsmażamy, aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy przecier lub pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dolewamy oliwę lub olej oraz troszkę wody. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę selera lub pietruszki, mieszamy. Dodajemy pulpeciki i dusimy jeszcze ok. 3-4 min.
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy go do garnka, dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy, mieszamy. Dodajemy ok. 40 g startego sera i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, nakładamy po 4-5 pulpecików, polewamy sosem, posypujemy startym serem i posiekana natką. Możemy również cały makaron wymieszać z sosem, nakładać na talerze i podawać z pulpecikami, serem i natką.
LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I SPOSÓB NA JESIEŃ
#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesie