składniki na ciasto piernikowee:
600 g mąki orkiszowej lub pszennej
120 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
125 g margaryny
4 łyżki kakao
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
100 g orzechów włoskich
400 g powideł śliwkowych
wykonanie:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki oraz posiekane orzechy a następnie dodajemy je do mokrych składników. Wszystko rzem mieszamy. Przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty.
dodatkowo:
ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego
polewa i dekoracja biała Helio
polewa czekoladowa ciemna
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 żółtka
80 g cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej
200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego)
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową lub pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy. Do masła stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.
wykonanie piernika:
Na pierwszy blat rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Całość dekorujemy polewami. Gotowy odstawiamy w chodne miejsce na min. 12 godz. (np. na noc)
Biała polewa i dekoracja od Helio – przygotuj się na święta z … 🙂