składniki:
500 -550 g mąki
50 g drożdży
100 g masła, roztopionego
150 g cukru
200 ml mleka, letniego
4 żółtka
1 szczypta soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 100 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
składniki na masę serową:
250 g sera białego
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego
50 g cukru
opcjonalnie ekstrakt cytrynowy do smaku
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub blendera.
składniki na warstwę jabłkową:
2 jabłka np. szara reneta
2 łyżeczki cukru lub do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu lub do smaku
wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy. Kroimy na prostokąty ok. 12×10 cm (mi wyszło ok. 16 szt). Każdy nacinamy na całej długości po dwóch równoległych bokach zostawiając szerszą część środkową. Na środkowy nakładamy po ok. 1 i 1/2 łyżeczki masy serowej oraz 1 łyżeczkę jabłek. Zwijamy boczne paski w a la warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170-180 st. C przez k. 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Możemy polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.