pączki koreańskie

3366

składniki:
450 g mąki
1 jajko
25 g drożdży
3 łyżki cukru
40 g masła
250 ml mleka
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Masło rozpuszczamy, zestawiamy z ognia. Dodajemy letnie mleko, jajko, drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do mąki wymieszanej z solą, dodajemy spirytus i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60-90 min.) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, przekładamy na oprószoną mąką stolnice. Dzielimy na 16 równych kawałków. Każdy kawałek formujemy na ok. 25 cm wałeczek. Chwytamy na środku i zaplatamy trzy razy. Układamy na oprószonej mąką stolnicy i pozostawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here