
składniki na masę grysikową i spód:
1000 ml mleka
200 g kaszy manny
150 g masła
100 g białej czekolady
125 g cukru
ok. 15 szt. herbatników kakaowych
opcjonalnie ok. 16 g cukru z wanilią lub do smaku
wykonanie:
Na dnie foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy herbatniki.
Mleko gotujemy z cukrem oraz masłem, gdy cukier się rozpuści ok. 200 ml gorącego mleka wlewamy do kaszy manny, dokładnie mieszamy aby nie było grudek, wlewamy do gotującego się mleka, cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do połączenia się z masą. Gotową, równomiernie wykładamy na herbatniki. Odstawiamy do wystudzenia.
składniki na warstwę porzeczkową:
450 g czerwonej porzeczki
2 galaretki czerwone (np. truskawkowe)
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy porzeczki i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wykładamy na masę grysikową. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki.



ale pychota!
Ta porzeczka wygląda ja czerwony kawior 🙂
Z porzeczką prezentuje się wspaniale !
Fajny przepis! Chyba spróbuję na imprezę plenerową zrobić 🙂