tort pionowy bez pieczenia

16595

składniki:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
90 g cukru
65 g kakao dla dzieci np. Puchatek
200 g masła
opcjonalnie:
olejek rumowy, do smaku
dodatkowo:
ok. 300 g herbatników waniliowych
ok. 300 g herbatników kakaowych

wykonanie:
Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie mieszamy, aż połączy się z budyniem. Na końcu dodajemy (opcjonalnie) olejek rumowy do smaku. Ciepłą masą przekładamy herbatniki. Łączymy ze sobą dwa herbatniki: kakaowy z waniliowym. układamy pionowo w tortownicy (układamy na przemian aby uzyskać ładne warstwy. Wierz przykrywamy folią spożywczą. Całość wstawiamy do chłodnego miejsca aby herbatniki zmiękły a masą stężała pozostawiamy najlepiej na noc. Następnie usuwamy obręcz tortownicy i całość pokrywamy kremem cappuccino. Dowolnie dekorujemy.

składniki na krem cappuccino do pokrycia tortu:
125 g mascarpone
150 ml śmietanki kremówki
1 i 1/2 łyżki cukru (lub do smaku)
1 i 1/2 łyżki cappuccino w proszku (lub do smaku)

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką, gęstą masę. Gotowym kremem obkładamy ciast.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here