tort makowy

4257

składniki na ciasto makowe:
200 g suchego maku
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżeczki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty.

składniki na krem:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 żółtko
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
300 g masy kajmakowej
150 g masła, miękkiego
opcjonalnie:
50 ml adwokata

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy. 200 ml mleka dokładnie mieszamy z żółtkiem, budyniem oraz mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo budyń a następnie masę kajmakową i miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy
2 łyżki spirytusu wymieszane z ok. 200 ml wody

Każdy blat nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą. Dwa pierwsze blaty smarujemy dżemem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Dwoma przekładamy blaty a trzecią częścią smarujemy wierzch i boki. Gotowy dowolnie dekorujemy. Ja użyłam kremu do dekoracji tortu przepis tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here