ciasto advocat bez pieczenia

5299

składniki:
700 ml mleka
180 g cukru
4 żółtka
40 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
150-170 ml ajerkoniaku vel advocaatu (gęstego)
herbatniki kakaowe na trzy warstwy

wykonanie:
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Do masła dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Do kremy powoli wlewamy ajerkoniak i miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Dno foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/2 część kremu, przykrywamy go drugą warstwą herbatników na których rozsmarowujemy pozostałą część kremu i układamy trzecią warstwę herbatników. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

składniki na polewę czekoladową:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady deserowej
60 g masła

wykonanie:
Obydwie czekolady rozpuszczamy z masłem, mieszamy. Lekko przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here