sernik mleczny

19129

składniki:
1000 g sera dwukrotnie zmielonego
250 ml mleka świeżego
100 g mleka w proszku
100 g czekolady białej
200- 250 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 jajek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
100 g masła
dodatkowo:
herbatniki na spód sernika
cukier puder lub lukier polewa czekoladowa, czekolada mleczna

wykonanie:
Formę (ok.22x25cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami.
Masło rozpuszczamy wraz z połamaną białą czekoladą na kąpieli wodnej.
Ser miksujemy z mlekiem świeżym, jajkami, cukrem oraz rozpuszczonym masłem oraz białą czekoladą. Następnie dodajemy budyń oraz mleko w proszku. Miksujemy tylko do połączenia się z serem. Naczyniem z masą serową kilka razy stukamy o blat kuchenny aby nadmiar powietrza uszedł z masy. Przelewamy do foremki. Pieczemy w ok. 170 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60 min. Następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach a następnie schładzamy w lodówce. Gotowy sernik dowolnie dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem lub polewą lub rozpuszczoną czekoladą mleczną.

4 KOMENTARZE

  1. Czekolada biała (podana w przepisie) i czekolada mleczna (podana w składnikach) to dwa różne rodzaje czekolady. O którą z nich w takim razie chodzi?

Skomentuj Dociekliwa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here