
składniki:
250 g sera białego (najlepiej półtłustego)
100 g masła, miękkiego
1 szczypta soli
160-180 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 50 g cukru
wykonanie:
Ser rozcieramy z masłem i solą przy pomocy np. łyżki. Następnie dodajemy Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice, chwilkę zagniatamy a następnie wałkujemy na ok. 2-3 mm, starając się tworzyć okrągły placek. Wierzch równomiernie posypujemy cukrem (trochę cukru zostawiamy aby posypać wierzch rogalików) i wałkujemy aby cukier przykleił się do ciasta. Następnie kroimy na trójkąty (ok. 24 szt.) i zwijamy rogaliki. Wierzch każdego obtaczamy w pozostałym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane przez ok. 20-25 min.
Zapraszam do pooglądania filmu jak wykonać rogaliki serowe zamieszczonego poniżej

Jakiej wielkości jest( w przybliżeniu) to koło, z którego wycinamy trójkąty?
Nie mam pojęcia, po prostu ciasto jest rozwałkowane cienko. Ciasto nie może być zbyt grube gdyż rogaliki mogą w środku się nie upiec, albo trzeba będzie dłużej piec…
Zmierzyłam długość wałka – 45 cm 🙂 Patrząc na moment wałkowania na filmie myślę, że średnica koła będzie ok. 35-40 cm 🙂
Super! Dzięki za odpowiedź.