sos słodko kwaśny z cukinii vel ketchup z cukinii

20532

składniki:
1500 g cukinii, bez pestek, może być ze skórką jeśli ma miękką
1-2 cebule
2 średniej wielkości papryki
2 ząbki czosnku
300 g koncentratu pomidorowego
120 – 180 g cukru
60 – 120 ml octu
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii

wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i dodajemy do cukinii. Całość solimy i odstawiamy na min 3 godz. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną paprykę dodajemy do cukinii. Dodajemy cukier. Całość wstawiamy na ogień i gotujemy, aż cukinia będzie miękka. Następnie miksujemy blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet, doprawiamy pieprzem, oregano oraz bazylią. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. (Ilość cukru oraz octu zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać, jeśli bardzie osty i kwaśny dodajemy więcej ostu a jeśli chcemy uzyskać bardziej łagodny dodajemy więcej cukru). Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min. Taki sos podajemy np. do pizzy, zapiekanki, hot doga czy różnych innych przekąsek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here