RSS

domowy mus jabłkowy

Październik 04

mus_jablkowy1składniki:
4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki)
ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
250 mi wody

wykonanie:
Jabłka cieniutko obieramy, usuwamy gniazda na nasienne, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej patelni z grubym dnem. Wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i smażymy, aż jabłka się rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależności od wielkości słoika. Możemy podawać jako deser, nadzienie do naleśników czy też z ugotowanym ryżem.

mus_jablkowy2

mus_jablkowy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

Posted by on 4 października 2016 in przetwory

2 komentarze

Tags: , , , , , ,

2 responses to “domowy mus jabłkowy

  1. ewa

    4 października 2016 at 07:43

    jaki żółciutki ! pierwszy raz słyszę o takich jabłuszkach

     
    • Aśka

      4 października 2016 at 08:45

      Te jabłuszka są pyszne 🙂 Jest to bardzo stara odmiana jabłoni, która uchowała się u mojej cioci w sadzie 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *