ekspresowy piernik

3177

składniki:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 g cukru
4 łyżki miodu, płynnego
125 ml oleju
125 ml wody
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
ok. 50 g rodzynek (namoczonych we wrzątku a następnie odsączonych)
ok. 25 g orzechów włoskich
dodatkowo:
polewa czekoladowa
orzechy do dekoracji

wykonanie:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek i orzechów. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i posiekane orzechy, mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki (ok. 9×30 cm). Pieczemy przez ok. 55 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posiekanymi orzechami.

piernik_mamy2

piernik_mamy4

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here