RSS

domowe chlebki naan

Luty 21

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
10 g drożdży, świeżych
150 ml letniego mleka
ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz, z ok. 70 ml letniego mleko i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, zsiadłe mleko, olej oraz pozostałe letnie mleko. Całość mieszamy na następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i umieszczamy ją w natłuszczonej olejem misce, wierzch ciasta również delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (na ok. 60 min.) W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Następnie uderzamy ciasto pięścią aby uszło z niego powietrze. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą rozwałkowujemy lub rękami formujemy placuszki (środek cieńszy niż brzegi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 5 min. a następnie ustawiamy piekarnik na opcje „grill” i pieczemy, aż będą rumiane. Po upieczeniu zwijamy w ściereczkę.

 

Posted by on 21 lutego 2017 in chleby, pieczywo

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *