RSS

fikuśne pączusie z bananami – ekspresowe

Styczeń 12


składniki:

150 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 banany
80 ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka alkoholu lub ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
dodatkowo
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Mleko mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem dopieczenia, sodą i solą. Dodajemy mleko oraz jajo i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany. Mieszamy z ciastem. Przy pomocy łyżeczki lub łyżki (za każdym razem natłuszczonej np. w oleju) nabieramy ciasto i partiami smażymy w rozgrzanym do 175 st. C. głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Prze podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

Posted by on 12 stycznia 2018 in Tłusty Czwartek

2 komentarze

Tags: , , , ,

2 responses to “fikuśne pączusie z bananami – ekspresowe

  1. Magdalena

    12 stycznia 2018 at 20:58

    muszę spróbować:)

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *