RSS

pączki upieczone

Luty 08


składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
25 g drożdży
2 żółtka
1 jajko
250 ml mleka, letniego
60 g masła
1 łyżeczka cukru z wanilią
sok i otarta skóra z 1/2 cytryny
1 szczypta soli
dodatkowo:
marmolada
lukier
kandyzowana skórka pomarańczy

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka, jajko oraz cukier miksujemy i dodajemy do mąki wymieszanej z sola, dodajemy podrośnięte drożdże, sok i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie dzielimy na ok. 16 części. Każdą część lekko rozpłaszczamy, na środek nakładamy po ok. jednej małej łyżeczce marmolady, zlepiamy, formujemy kuleczkę. Układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 185 st. C przez ok. 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

inspiracja z mojewypieki .com

 

Posted by on 8 lutego 2018 in ciacha i desery, drożdżowe, pączki

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *