ciastka grzebyki z nadzieniem jabłkowym

4024


składniki na ciasto:

1 i 1/2 szkl maki
100 g masła
1/2 szkl śmietany

wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło i siekamy długim nożem, aby w połączeniu z mąką utworzyło konsystencję kaszy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.

składniki na nadzienie:
2 duże jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła

ponadto:
1 białko
cukier kryształ do posypania

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cukrem, cynamonem i mieszamy. Dodajemy masło, wszystkie składniki smażymy ok. 10 min. na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Kroimy na pasy o szerokości ok. 7 cm. Na środek ciasta nakładamy cienką warstwę nadzienia. Zwijamy w rulon zlepionym brzegiem pod spód. Dzielimy na części i formujemy półksiężyce nacinając zewnętrzną cześć nożem. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 180 st. C do uzyskania złotego koloru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here