piernik z bakaliami

1940

składniki:
125 g mąki pszennej
125 g mąki żytniej
120 g miodu
1/2 szkl śmietany
50 g cukry
2 jaja
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczko sody
150 g bakalii: posiekane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, posiekane migdały
mocny napar herbaty – ostudzony

wykonanie:
Miód zagotowujemy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, miód, śmietanę, przyprawę do piernika, kakao oraz masło. Gdyby ciasto wyszło za gęsta dodajemy łyżką napar z herbaty. Bakalie oprószamy w mące i mieszamy z ciastem. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą keksówki. Pieczemy w 180 st.C przez ok 60 min. Po upieczeniu i ostygnięciu piernik możemy przekroić i przełożyć gęstym powidłem śliwkowym

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here