składniki na farsz:
250 g kaszy gryczanej
250 g sera białego
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
wykonanie:
Kaszę płuczemy, zalewamy 1/2 l wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Ostudzoną kaszę mielimy (np. za pomocą blendera, Thermomixa) z serem i posmażoną cebulą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
składniki na ciasto:
250 g ciepłej wody
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i np. szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5 min. od chwili wypłynięcia. Następnie odsączamy, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy roztopionym masłem i zapiekamy przez ok. 10 min. w 180 st.C. Podajemy np. z sosem czosnkowym.