śmietanowiec – ciasto bez pieczenia

5193

składniki:
2 galaretki o różnych smakach (np. agrestowa i wiśniowa)
50 g żelatyny
1 szkl mleka
2 szkl śmietany
niepełna szkl cukru

dodatkowo:
ok. 150 g biszkoptów
owoce sezonowe lub z puszki
1 galaretka na wierz ciasta
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych miseczkach po 400 ml gorącej wody w każdej, gdy stężeją kroimy je na drobne kawałki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkopcikami.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Mleko zagotowujemy z cukrem, zestawiamy z ognia dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego mleka wlewamy śmietanę, mieszamy, wsypujemy pokrojone galaretki. Wszystko delikatnie mieszamy i szybko przekładamy na biszkopty, gdyż masa szybko tężeje. Wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa śmietanowa stężeje na wierzchu układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. Całość wkładamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here