śmietanowiec – ciasto bez pieczenia

    1788
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    smietanowiecskładniki:
    2 galaretki o różnych smakach
    50 g żelatyny
    1 szkl mleka
    2 szkl śmietany
    niepełna szkl cukru
    ok. 150 g biszkoptów
    owoce sezonowe lub z puszki
    galaretka na wierz ciasta

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych miseczkach po 400 ml gorącej wody w każdej, gdy stężeją kroimy je na drobne kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Mleko zagotowujemy z cukrem, zestawiamy z ognia dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkopcikami i zalewamy je stopniowo, najlepiej przy użyciu łyżki masą śmietanowo galaretkową. Wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 smietanowiec1ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stężeje na wierzchu układamy pokrojone owoce, zalewamy galaretką. Całość wkładamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki.

    (Visited 10 488 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here