składniki:
500 g mąki
3 łyżeczki drożdży suchych
2 jaja
1 szklanka mleka
50 g cukru
1 kieliszek spirytusu
40 g masła
szczypta soli
marmolada z różą
1 gorzka czekolada
posypka cukrowa
1 kg smalcu do smażenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier oraz sól, mieszamy. Mleko podgrzewamy z masłem do momentu rozpuszczenia się masła, dodajemy jajka i rózgą lekko ubijamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mleko z masłem i jajkami. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm i literatką wykrawamy kółka. Układamy na posypanej mąka stolnicy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 180 st. C i smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki nadziewamy szprycka małą ilością marmolady. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy ostudzone pączki w czekoladzie z jednej strony i dekorujemy posypką.