składniki na ciasto:
100 g orzechów włoskich zmielonych
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z orzechami oraz bułką tartą i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do tortownicy (25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 30 cm na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy na 2 blaty.
składniki na przełożenie i dekorację:
2 l lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami)
200 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych
wykonanie:
Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy orzechami. Całość przechowujemy w zamrażalniku.
Tort wygląda obłędnie! Aż chce się spróbować. Świetna propozycja na ciepłe dni.
Dzięki 🙂 Można mile zaskoczyć gości 🙂 polecam…
Ale fajny pomysł. Pewnie kiedyś wypróbuję.
Polecam 🙂