składniki na ciasto kruche:
600 g mąki
250 g cukru
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie części wykładamy do 2 blaszek (po 23×38 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 12 – 15 min. w 170 st. C.
składniki na masę jabłkową:
750 g jabłek
40 g masła
ok. 1 – 2 łyżki cukru
wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i masłem. Przestudzamy. Wykładamy na jednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
składniki na masę makową:
150 g maku
100 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżka miodu
50 g masła
150 g bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 5 kropli olejku migdałowego
wykonanie:
Mak sparzamy i mielimy 3 razy. Żółtak ucieramy z masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia.
składniki na masę maślaną:
250 g masła
1 galaretka
125 ml wody
2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
wykonanie placka:
Na ciasto z makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
.
Podaj przepis na tą lśniącą polewę 🙂
Podaję link do tej polewy 🙂 https://domowysmakjedzenia.pl/2015/12/12/polewa-czekoladowa/