ciasto Leon

13838

 

składniki na ciasto miodowe:
300 g mąki
150 g cukru
1 jajko
150 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy nożem na stolnicy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc).

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka pełnego
300 g masła
150 g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy  z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części.

składniki na krem jabłkowy:
2000 g jabłek
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl cukru

wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia.

wykonanie placka:
Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt  – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji/

2 KOMENTARZE

Skomentuj Mariola Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here