składniki na spód ciasta:
160 g herbatników kakaowych
60 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
składniki na masę serową:
700 g sera białego (ja użyłam domowego i zmiksowałam go w Thermomixe na gładką masę)
125 ml śmietany kremówki
180 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 czubate łyżki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami
dodatkowo:
ok. 80 g cukru do owoców
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną masę wylewamy na jasną masę serową. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na noc aby sernik stężał. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. (inspiracja przepisu z mojewypieki. com)