zupa z młodej kapusty

1760


składniki:

1/2 główki młodej, białej kapusty
1 mały kawałek selera
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
3 ziemniaki
2 pomidory
1 cebula
ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz

wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej z kapusty wodzie do chwili, aż ziemniaki zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni, dodajemy do niej obierane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy przez chwilkę. Następnie Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę jeszcze podgotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here