składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się.
Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy z foremki i zostawiamy go najlepiej z dnia na dzień a następnie przekrawamy na 3 blaty.
składniki na biszkopt różowy:
3 jaja
150 g cukru
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
odrobina barwnika spożywczego
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy.Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy z tortownicy i odstawiamy najlepiej na min. 12 godz. Po tym czasie kroimy na 2 części.
składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
300 g masła
opcjonalnie:
50 ml wódki lub spirytusu
wykonanie:
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka wlewamy budyń z żółtkami, gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na pulchną masę i stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Na koniec opcjonalnie powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
dodatkowo:
1 galaretka malinowa
1 słoiczek malin z sokiem
Maliny wraz z sokiem podgrzewamy dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na paterze układamy jeden blat biszkoptu jasnego, smarujemy go kremem. Następnie układamy jeden blat różowego biszkoptu, smarujemy go ok. 2 łyżkami dżemu malinowego na którym rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy jasny biszkopt, również smarujemy go ok. 2 łyżkami dżemu malinowego i rozsmarowujemy na nim krem. Następnie układamy różowy biszkopt, smarujemy go kemem na który układamy ostatni jasny biszkopt. Do reszty kremu dodajemy pozostały dżem, mieszamy do połączenia się i smarujemy nim cały tort. Dekorujemy wg okazji 😉 Całość wstawiamy do lodówki na min. 12 godz.