składniki na ciasto:
2 szkl mąki
250 g margaryny
1/2 szkl kwaśnej śmietany
wykonanie:
Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na ok. 60 min. do lodówki. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 21x37cm dół blaszki). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy, każde z osobna w 180 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
składniki na krem:
5 szkl pełnego mleka
200-250 g masła
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 cukier waniliowy
4 żółtka
cukier puder do posypania
wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewamy 4 szklanki mleka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wkładamy masło i zagotowujemy. Do osobnego naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę, żółtka oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dawno nie jadłam…
A lubię, oj lubię…
🙂
ok. 21x37cm mierzony dół blaszki, już dopisałam w przepisie 🙂
Uwielbiam kremówkę, a taka domową to bym się zajadała.
Czy zamiast mangaryny mozna dac maslo?
Raczej nie bo na maśle wyjdzie strasznie kruche ciasto.