składniki na spód:
140 g herbatników
80 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i dociskamy do dna blaszki.
składniki na masę serową:
900 g białego sera
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1 żółtko
250 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wykonanie:
Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu)
składniki na polewę śmietanową:
150 ml kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na wierzch sernika wylewamy polewę śmietanową i wyrównujemy. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Jeden z moich ulubionych serników 🙂