składniki:
500 g ziemniaków
30 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
sól
dowolne zioła:
zioła prowansalskie, kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano
tłuszcz do wysmarowania naczynia
wykonanie:
Masło roztapiamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy.
Kroimy w talarki ale nie przecinamy do końca, ja układam je na drewnianej łyżce i nacinam. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 200 st. C. Następnie smarujemy je masłem ziołowym i ponownie pieczemy prze ok. 15 min. Tą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Zapach unoszący się podczas pieczeni jest nieziemski 😉
Dodajemy do ziemniakow przygotowana mieszanke z ziol i mieszamy, az wszystkie ziemniaki obtocza sie w marynacie. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu az ziemniaki beda miekkie i ladnie sie zarumienia.