ciasto raffaello bez pieczenia II

269
[Głosów:0    Średnia:0/5]

raffaello
składniki:
2 i 1/2 szk mleka
250 – 300 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
20 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
250 g wiórek kokosowych
1-2 kieliszki np. likieru kawowego (ilość do smaku)
1 duże opakowania herbatników (ok. 50 szt.)
kokos do posypania

wykonanie:
W blaszce (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas mieszamy do powstania gęstego budyniu, który należy schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i przy pomocą łyżki mieszamy. 1/3 część masy wylewamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy warstwą masy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

(Visited 7 668 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here