ciasto a la raffaello bez pieczenia + film krok po kroku

4083

składniki:
600 ml mleka
250 – 300 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
30 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
250 g wiórek kokosowych
125 ml alkoholu np. likieru kawowego (ilość do smaku)
1 duże opakowania herbatników (ok. 50 szt.)
dodatkowo:
50-70 g wiórek kokosowych do posypania

wykonanie:
W blaszce (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 400 ml mleka zagotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i przelewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy na gładki krem. Dodajemy wiórka kokosowe oraz alkohol i miksujemy na wolnych obrotach do połączenie się składników. 1/3 część masy wykładamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy warstwą masy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce.

Film krok po kroku ja przygotować ciasto Raffaello:

  • inspiracja z przepisu s. Anastazji

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here