ciasto a la raffaello bez pieczenia

1490
[Głosów:6    Średnia:4.3/5]

składniki:
600 ml mleka
250 – 300 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
30 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
250 g wiórek kokosowych
1-2 kieliszki np. likieru kawowego (ilość do smaku)
1 duże opakowania herbatników (ok. 50 szt.)
dodatkowo:
wiórka kokosowe do posypania

wykonanie:
W blaszce (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. ok. 500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną i przelewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy na gładki krem. Dodajemy wiórka kokosowe oraz likier i miksujemy na wolnych obrotach do połączenie się składników. 1/3 część masy wykładamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy warstwą masy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce.

  • inspiracja z przepisu s. Anastazji
(Visited 8 196 times)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here